10 tips til strømsparing

I perioder hvor strømprisene går opp, er det viktig at vi holder et øye med strømforbruket vårt. Følger du strømsparetipsene våre, kan du spare både strøm og penger!

negativ-primrlogo-RGB

Skal du spare strøm er det viktigst å kjenne sitt eget strømforbruk. Tommelfingerregelen er at vi bruker mest strøm på oppvarming, varmtvann og belysning. I tillegg bruker vi strøm på apparater som alltid står på eller blir brukt hver dag, for eksempel kjøleskap og komfyrer.

Følger du tipsene våre, kan du bruke penger på noe annet - og kanskje morsommere? - enn strøm!

#1 Finn ut når du bruker mest strøm

Har du begynt å bruke Mitt NTE-appen ennå? Med den kan du følge med på strømprisene og på strømforbruket ditt - time for time. Kanskje får du deg en aha-opplevelse om når du bruker mest strøm. Er det samtidig som strømprisen er som høyest, kan du spare litt på å forsøke å endre vanene dine. Appen kan du laste ned både på Google Play og på App Store.

#2 Oppvarming av huset

Over halvparten av strømmen vi bruker, går til å varme opp boligene våre.
Derfor er det både lurt og lønnsomt å ha et forhold til dette.

Varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming. Kanskje kan det også lønne seg å installere en vedovn eller en pelletsovn fremfor å varme opp hele boligen med panelovner.

Bruker du panelovner, bør du ha varmestyring eller termostat på dem slik at du kan regulere temperaturen. Mange såkalte smarte panelovner kan styres med en app på telefonen din - perfekt hvis du har glemt å regulere ned temperaturen når du har dratt på hytta i helga, for eksempel!

Rundt 10 % av strømregningen går til belysning. Husker du å skru av lyset når du går ut av rommet, kan du redusere denne prosentandelen.

De fleste av oss har gått over til LED-pærer, og det er et smart trekk! LED-pærer har faktisk 50 000 timer levetid. Det betyr at pærene varer i ca 17 år hvis du lar dem stå på i 8 timer hver dag. Bytter du til dimmebrytere, kan du både spare strøm og tilpasse belysningen slik du vil.

Det aller enkleste rådet er å slå av lyset i rom du ikke er i. Trenger du hjelp til å huske det, kan du montere bevegelsessensor på lampene dine, så slår de seg av når det ikke er noen i rommet.

Utendørs kan du enten velge bevegelsessensor eller lyssensor. Sistnevnte gjør at utelampene slår seg av når det blir så lyst at lyset fra lampene er unødvendig.